De race

Vandaag 1 mei 2020 heeft de organisatie van de Wereldhavendagen bekend gemaakt dat het evenement niet kan doorgaan. De aard van het evenement, het presenteren van de haven in de breedste zin, is niet te verenigen met de geldende gedragsregels met betrekking tot het Covid-19 virus.

De organisatie van de ‘Maasrace’ heeft de medewerking van de Havendienst en Zeehavenpolitie nodig om de race veilig te laten verlopen. Het is daarom zeer onwaarschijnlijk dat de gemeente een vergunning voor de race zou verlenen. Ook zou het naleven van de richtlijnen in onze thuishaven niet mogelijk zijn. Daarom hebben wij besloten de Race af te gelasten

Bestuur SRR

%MCEPASTEBIN%

De Maasrace is een spectaculaire roeisloepenrace die sinds 1999 tijdens de Wereldhavendagen wordt geroeid.

Uniek in de roeikalender is de massale start, voorheen over de volle breedte van de Maas, waarvoor het scheepvaartverkeer werd gestremd. De laatste jaren wordt gestart in het Evenementengebied tussen de Wilhelminakade en de Willemskade. Vanaf de kades en de Erasmusbrug heeft het publiek vrij zicht op de sloepen die zich formeren op de startlijn, gevolgd door de spectaculaire massale start.

De race wordt geroeid over een afstand van circa 18 km. 

De Maasrace wordt sinds 1994 georganiseerd door de Stichting Roeisloepwedstrijden Rotterdam  (SRR). Historisch gezien is het georganiseerd sloeproeien in Nederland ontstaan vanuit Zeevaartopleidingen, omdat het daar als vak in het lespakket zat. Tussen Zeevaartscholen werden wedstrijden georganiseerd en daarnaast ontstonden er initiatieven voor deelname aan grote wedstrijden, die door de scholen werden ondersteund. 

In Rotterdam kwam de wedstrijdtraditie over uit Scheveningen bij de fusie van de beide Zeevaartscholen. De wedstrijden  werden daarna geroeid in de Voorhaven en de Leuvehaven en vanaf 1994 de eerste langebaanwedstrijd op de Maas, de Maasrace.

Vanaf 1999 is de Maasrace een vast onderdeel van het zaterdagprogramma van de Wereldhavendagen. Met ondersteuning van de Rotterdamse zeevaartopleiding  werd een evenement met landelijke bekendheid op het water gebracht. Deze circa zestigjarige traditie van samenwerking eindigde begin 2018.

Vanaf 1999 is de Maasrace een vast onderdeel van het zaterdagprogramma van de Wereldhavendagen. Met ondersteuning van de Rotterdamse zeevaartopleiding  werd een evenement met landelijke bekendheid op het water gebracht.

Het bestuur van de SRR heeft bij scheepswerf de Koningspoort een nieuwe locatie gevonden om ‘de mooiste race van het jaar’ voort te zetten. Hierbij heeft zij enthousiaste medestanders gevonden in het roeiersveld bij TIOG Rotterdam, de Red Apple Marina en veel van onze trouwe vrijwilligers.

Op het terrein van de Koningspoort worden voorzieningen gerealiseerd om het roeiersveld te kunnen ontvangen. Aan eenieder die zich verwant voelt aan deze mooie teamsport en de race een warm hart toedraagt, de uitnodiging om mee te denken en te financieren.

De “Maasrace” is in 2020 genomineerd voor de 1ste en 2de klasse Dames en Heren en het Kuikenklassement. Overwogen wordt om de Gigs in een aparte klasse te laten starten.

Klik hier voor de route van de Maasrace 2020